Productieherstel industrie in aantocht 2013- 2014

   
12-02-13 - In 2014 zal de industrie hier verder van profiteren en zal de productie naar verwachting toenemen (+1,5%). De productie van de machinebouw groeit in 2013 en 2014 het snelst
   

In 2014 zal de industrie hier verder van profiteren en zal de productie naar verwachting toenemen (+1,5%). De productie van de machinebouw groeit in 2013 en 2014 het snelst. Omdat het herstel niet uitbundig is, zal het in stand houden van de marge voor veel ondernemingen een uitdaging zijn. Wat hierbij helpt, is de relatieve stabiliteit van de inkoopprijzen.

Contrast binnenland - buitenland houdt aan

Zowel de binnenlandse als buitenlandse verkopen daalden in 2012. Een belangrijk verschil is dat de export pas in de tweede helft sterk terugviel, terwijl de binnenlandse markt al langere tijd kwakkelt. De productiekrimp over 2012 is uitgekomen op -0,7%, waarbij de chemie (vooral basischemie en kunstmeststoffen) juist opvalt met een flinke groei (+5,8%). De voedingsindustrie en branches in de maakindustrie, uitgezonderd de elektrotechnische industrie, krompen aanzienlijk. De bodem lijkt echter bereikt. De economie in Duitsland trekt aan en ook buiten Europa (VS/China), waar met name de maakindustrie een belangrijk deel van haar afzet behaalt, gaat het economisch beter. Dit vertaalt zich in een positieve ontwikkeling van de exportorders. Tegelijkertijd wijst het orderverloop vanuit de binnenlandse markt er op dat het omzetvolume hier voorlopig niet zal toenemen.

Innovatie blijft sleutel voor succes op lange termijn

Innovatie is een voorwaarde voor een gezonde toekomst voor de Nederlandse industrie en economie. De toegevoegde waarde van de industrie groeide de afgelopen vijftien jaar gemiddeld bijna 2% per jaar. Bijna 2,5%-punt komt voor rekening van technologische vooruitgang, waaronder ook groei door schaalvoordelen, wat de daling van de factor arbeid ruimschoots compenseerde. ING Sectormanager Industrie, Rindert Ekhart: "Innovatie door de best mogelijk opgeleide mensen is nodig voor groei van de industrie. Als gevolg van het leenstelsel zullen studenten en ouders kritischer gaan kijken naar de arbeidsmarktperspectieven van opleidingen. En voor technische beroepen zijn die prima. Er ligt dus en goede kans om de beste mensen te interesseren voor de industrie".

Bron: ING

 

VRAAG DIRECT EEN OFFERTE AAN

Behoefte aan gemotiveerd technisch talent?
Vraag dan direct een offerte aan!

Plaats je CV

Zoek jij een technische baan, maar heb je op dit moment geen vacature gevonden die aansluit bij jouw carrièrewensen en -mogelijkheden? Laat je cv dan hier achter. Een CV is een belangrijk deel van de sollicitatie, maar wij kijken ook naar de mens achter het CV. Dát is onze techniek.
We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Inloggen 

Heb je nu nog geen vacature gevonden die bij jouw carrièrewensen en –mogelijkheden aansluit? Schrijf je hieronder in. Wij zullen dan voor jou op zoek gaan naar een passende baan.